دل پر درد کشاورزان فردوسی در هفته جهاد کشاورزی
روز گذشته تعدادی از کشاورزان شهرستان فردوس با حضور در فرمانداری شهرستان خواستار رسیدگی به وضعیت چاههای کشاورزی شدند که پس از بی نتیجه ماندن جلسه با مسئولان در تماس با خبرنگار فردوس رسا خواستار انعکاس اعتراضشان در رسانه ها شدند .
یکی از کشاورزان در گفتگو با خبرنگار ما گفت : 40 سال قبل به پدران ما مجوز احداث چاه داده اند آنها در این سالها کار کردند و انواع و اقسام محصولات و دام با استفاده از آب این چاه پرورش داده اند و حالا که هیچ چیزی نداریم جز درختهای 40 ساله آب را کم می کنند .
وی افزود : درست است که آب کم شده بارندگی نیست اینها را یک کشاورز بهتر از هرکسی درک می کند اما دولت باید آب را از ما بخرد این آبی است که سالهاست صاحب آن هستیم .دولت ها از زمان احداث چاهها آمار اشتغال و تولید ما را در عملکرد خود مطرح می کردند و این درست نیست که برای آبی که زمانی کشاورز خریده اینگونه بدون در نظر گرفتن حق و حقوق کشاورز تصمیم گیری کنند.
این کشاورز ادامه داد : این موضوع چه فرقی دارد با منزل یک شهروند که بعد از سالها در طرح های شهرداری یا معابر قرار می گیرد ، شهرداری که بلافاصله ملک را تصرف نمی کند آنرا می خرد .
مسئول صنف کشاورزان هم گفت : ما 40 سال قبل براساس مجوزی که داشتیم کشت کردیم این براساس برنامه ریزی مسئولین وقت بوده است واگر برداشت زیاد است باید آن روز فکرش را می کردند و مجوز نمی دادند ما براساس پروانه قانونی آن روز کشت کرده ایم حالا می گویند درخت 40 ساله را خشک کن .
وی در ادامه اظهار داشت : ما هم مثل دریاچه ارومیه، ماهم یک صندوق ورشکسته، دولت که کمک همه می کند، ماهم یک قشر که روزگاری تولید کننده بوده ایم دولت باید آبی را که از آن ماست و اجازه برداشت نمی دهد را ازما بخرد.
این کشاورز افزود : در خصوص تامین برق هم زحمات زیادی کشیده شده وام 4 درصد برای پنل خورشیدی آماده است اما برای پروانه 40 کیلووات ساعتی 2 میلیون و 300 و 10 هزارتومان باید سپرده 5 ساله داشته باشیم تا تسهیلات بدهند . اگر می خواهند به کشاورز و تولید برق کمک کنند باید این آورده را حذف کنند . در خیلی از جاها جیب خالی کشاورزان زحمات مسئولان را هم بی نتیجه می کند .
یکی دیگر از کشاورزان اظهار داشت : در قرارداد ما با اداره برق قید نشده است که شبکه توزیع برق هروقت که برق داشت ما می توانیم از آن استفاده کنیم این قرارداد بر اساس مصرف 24 ساعته نوشته شده و شبکه توزیع برق طبق قرارداد عمل نمی کند و این موضوع خسارتهای زیادی به ما کشاورزان وارد کرده است که نه تنها قبول ندارند حتی خسارتی هم پرداخت نمی کنند و این همچنان ادامه دارد .
کشاورز دیگری خطاب به خبرنگار گفت : بنویس مدیری که برای ما زیر کولر گازی تصمیم می گیرد خبر ندارد که کشاورز در 30یا 50 کیلومتری فردوس بدون حتی سایه و خانه ای فقط می خواهد یک ساعت آبیاری کند که بعد از نیم ساعت با قطع برق و جریان آب روبرو می شود.
وی افزود: مگر به درخت می شود گفت پروانه بهره برداری آب من یکساله است امسال رشد کن سال بعد آب نیست که پروانه ها یکساله است و الان با این اوضاع می ترسیم برای تمدید اقدام کنیم .
کشاورز دیگری با اشاره به تبعیضها با استانهای مجاور گفت : مگر قانون برای همه یکسان نیست چطور در استان خراسان رضوی تعدیل به گونه دیگری رقم می خورد و اینجا جور دیگر آیا این تبعیض نیست ؟
مدیر شبکه توزیع برق شهرستان فردوس در خصوص مشکلات کشاورزان گفت : چندسالی هست که با ناترازی برق مواجه هستیم سالهای اول مجبور بودیم شبکه را بصورت منطقه ای قطع کنیم و روزی چند منطقه ازجمله خانگی و حتی بیمارستان قطع می شد اما در دولت سیزدهم تدبیر شد و خاموشی ها در همه بخشها از جمله کشاورزی ، صنایع ، اداری و … سهمیه بندی شد بگونه ای که در شهرستان روزهای شنبه 90 درصد کاهش بار در بخش صنایع داریم و تعرفه پر مصرفها در بخش تجاری و مسکونی نیز بیشتر شده ، گاهی فکر می شود که تعرفه برق افزایش یافته در صورتی که فقط عدم رعایت الگوی مصرف باعث افزایش تعرفه شده است و در خصوص چاهای کشاورزی نیز کنتور هوشمند نصب شده و خاموشی ها در این بخش هم مثل سایر بخشها سهمیه بندی شده است .
گنجی زاده افزود : به دلیل کمبود برق طبق قانون چاههای کشاورزی در 5 روز هفته در ساعات اوج گرما ازساعت 11 تا 4 بعدازظهرباید همراهی کنند مانند سایر بخشها که همکاری می شود.
وی اظهار داشت : ما هم به مشکلات کشاورزان واقفیم و قبول داریم اما دولت پیش بینی کرده که اگر کشاورزان در چاههای کشاورزی پنل خورشیدی احداث کنند و 80درصد مصرف خودشان را تامین کنند علاوه بر حل مشکل برق چاهها قرارداد 20 ساله منعقد می کنیم و برق مازاد را براساس تعرفه تمام شده و آزاد خریداری می کنیم که این یک سرمایه گذاری است.
مدیر منابع آب شهرستان فردوس هم در گفت و گو با خبرنگار فردوس رسا گفت :پروانه برداشت آب بصورت سالیانه تمدید می شود بدلیل کسری مخزن برای پایداری شغل کشاورزان محترم مجبور به تعدیل 10 درصدی آب شدا ایم.
حجتی افزود : براساس دستورالعمل کشوری و استانی شهرستان هایی که کسری مخزن یا بیلان منفی دارند باید تعدیل داشته باشند که از چند سال پیش در استان اجرا می شود و ما برای پایداری شغل کشاورزی در منطقه فقط یک پله تعدیل داشته ایم.
وی بیان داشت : کشاورزان محترم خودشان مستحضر هستند بدلیل برداشت بیش از ظرفیت دشت افت کمی و کیفی داریم که مشکلات زیادی را برای کشاورزان ایجاد کرده است و همین جا از کشاورزان محترممی خواهم برای تمدید پروانه بهره برداری حتما مراجعه کنند.