توسعه و پیشرفت با توزیع عادلانه امکانات را از کرمان یاد بگیریم
#یادداشت_سردبیر
نزدیک به صد سال است شهر شده ایم.شهری که قرار بود فردوس باشد و قرار بود فردوس را به جایگاه واقعی آنها برسانیم
نمیدانیم مشکل از دوری فردوس به مرکز یا سایر نقاط استان است یا فقدان شبکه جادهای آنرا نامتوازن توسعه داده است،بی بهره بودن از شبکه ریلی عامل اصلی است یا عدم امکان حضور سرمایه گذار در فردوس وضعیت فعلی را رقم زده است و یا به قول مسولان فعلی نقص زیرساختها.
و نتیجه آن شده که تمام جمعیت را در مرکز استان انباشته شد، طوریکه نیمی از جمعیت در مرکز آن جمع شده است،به هر حال هر عاملی را مقصر بدانیم،فرقی نمی کند مهم آنست که مناطق مختلف بویژه منطقه ما ظرفیت های خود را باز نیافته و اشتغال متناسب با جمعیت جوان نخبه و دانشگاهی در فردوس فراهم نشده است.کمی آنطرف تر سری به کرمان می زنیم که بزرگترین همسایه استان ما به حساب می آید.
استانی که نخلستانهای بم،آناناسها و مرکبات و گلخانههای توت فرنگی جیرفت و پسته رفسنجان و سیرجان آنرا از بزرگترین تولید کنندگان این محصولات در ایران قرار داده و در هر کدام صاحب آوازهای و شکوه و جلالی هستند.
از آن بگذریم مجتمع معادن مس میدوک، مجتمع کارخانجات ذوب مس خاتون آباد، کارخانجات بابک مس ایرانیان، مجتمع معادن مس در شهر بابک و سرچشمه، سنگ آهن گل گهر کرومیت جیرفت، فروکروم بافت، مناطق آزاد سیرجان و بم آنرا در زمره بزرگترین مناطق معدنی و صنعتی کشور قرار داده است که خود مایه مباهات استان و کشور می باشد.بماند که زمانی قرار بود در فردوس وانت های کرمان موتور تولید شود.
حال بر خورداری بسیاری از شهرستانها مانند بم،سیرجان رفسنجان و جیرفت از شبکه بزرگراهی به سمت مرکز استان راههای ارتباطی ساکنان شهرهای بزرگ استان کرمان و مناطق همجوار را به مرکز استان آسان کرده و در کنار آن برخورداری شهر های بزرگ مانند سیرجان،رفسنجان ، بم و جیرفت از فرودگاه ،دسترسی سرمایه گذاران و مردم را به شهرهای مختلف کرمان سهل و آسان کرده است و بزرگترین شرکت حمل و نقل هوایی کشور یعنی هواپیمایی ماهان نیز در همین کرمان قرار دارد.
در طول سالهای بعد از انقلاب مسولین کرمان با توزیع متوازن امکانات در شهرهای اصلی استان، شهرهای دیگر استان را نیز در دسترسی به امکانات در مسیر عادلانه قرار داده اند و مانند استان ما همه امکانات در مرکز استان جمع نشده بلکه هر منطقه ای نیز برابر پتانسیل ها و نقش خود از پیشرفت استان بهره مند بوده است.
وجود دانشگاههای علوم پزشکی در بم،سیرجان رفسنجان و جیرفت نیز دلیلی بر عدالت آموزشی و بهداشتی و درمان در تمام نقاط استان کرمان می باشد.
کوتاه سخن،وقتی صنعت نداریم چون زیر ساخت نداریم،جاده مناسب به مرکز استان نداریم ،از امکانات ریلی بیبهرهایم ، فرودگاه هم نداریم،هیچ سرمایهگذاری راغب به سرمایهگذاری در مناطق غیر از مرکز استان مانند فردوس نمی شود، در نتیجه با انبوه حاشیهنشینی در بیرجند مواجه می شویم در حالیکه شهرهای دیگر استان می توانند نقش مهمی در اقتصاد و پیشرفت استان و توزیع جمعیت ایفا کنند.
شاید تمرکز همه چیز در مرکز استان خود دلیلی بر مهاجرت مردم به مرکز استان و مشکلات حاشیه نشینی و قیمت های سرسام آور مسکن و اجاره نشینی در بیرجند باشد که گاه با تهران برابری می کند.
حال که قرار است مناطق مختلف به توازن و پیشرفت مورد نظر بر اساس سابقه و موقعیت خود برسند،چه زیباست که بخش های مختلف استان بر اساس فرایند منطقه و زیر منطقه ای ،با یکدیگر در ارتباط باشند تا ضمن ارتباط موثر شهرهای کلیدی استان با مرکز استان ارتباط سایر شهرها با شهرهای کلیدی فراهم شود تا ضمن ایجاد وحدت و یکپارچگی در بخش های مختلف استان شاهد توسعه متوازن در همه مناطق نه در برخی مناطق خاص باشیم.
یادمان باشد همه شهرستانهای استان باید بر اساس توانمندیها و امکانات و موقعیت و میزان اثر گذاری آنها در مواقع بحران در برنامه توسعه قرار گیرند.
از یکجانبه گرایی و توسعه بخشی از استان هیچ کسی سود نخواهد برد،استان خراسان جنوبی فقط زمانی موفق خواهد بود که توسعه را در جای جای آن احساس کنیم.
در غیر اینصورت شهرستانی مانند فردوس شاید احساس کند در توسعه از شهرستان کناری خود در استان مجاور سالها عقب است و در زیر ساخت ها چه در حوزه آب و چه در حوزه حمل و نقل ریلی و زمینی و هوایی توسعه یافتگی ندارد در حالیکه شهرستان مجاور با گذر از تثبیت زیر ساخت به سمت هم افزایی در افق آینده برای توسعه آزاد راهی نه بزرگراهی گام برداشته است،خاطرات جاده سنتو که در سالهای قبل از انقلاب فردوس را از توسعه متوازن دور نگهداشته بود در یادها متصور خواهد شد.و اگر امروز زیر ساختها را تکمیل نکنیم فردا دیر است،همانطور که امروز نسبت به دیروز دیرتر است.یاحق