دسته بندی نشده

وقتی مایه حيات قاتل جان می شود

شيرزاد- هـر از گـاهی خبر غرق شـدگی در سـد یا استخر های ذخیره آب کشاورزی زنگ هشـدار خـطر بزرگـی را بصـدا در می آورد امـا آیـا پایـانی بـرای آن می تــوان متصـور شد؟

پاي لنگ ساماندهي
به گفته تنها نجات غریق شهرستان فردوس که مدتی است بازنشسته شده است تا سال 1401 حدود 73 باب استخر ذخیره آب کشاورزی با عمق بیش از5 متر در شهرستان فردوس احداث شده است. این درحالی است که شهرستان نه تنها تیم نجات غریق ندارد بلکه حتی لباس و امکانات غواصی ندارد و فقط یک دست لباس غواصی توسط آقای عباسعلی کاظم نیا چند سال قبل، بعد از پیگیری های بی نتیجه وی تهیه شده است که بعدها شهرداری اسلامیه هزینه آن را به این آتش نشان پرداخت کرده است.
به گفته آقای کاظم نیا برای نجات یک غریق یک تیم حداقل سه نفره با لباس و لوازم غواصی لازم است تا عملیات نجات نیز بدون خطر صورت گیرد. اما شهرستان فـردوس حتـی نجـات غریقـی را هم جایگزین آقای کاظم نیا ندارد.
وجود سه سد در شهرستان و استخر ذخیره یک میلیون مترمکعبی قنات بلده، استخر ذخیره آب های سطحی شهرداری فردوس و استخر های ذخیره آب کشاورزی که هر روز بر تعداد آنها افزوده می شود، ضرورت تشکیل و تجهیز یک تیم غواصی در آتش نشانی های سطح شهرستان را گوش زد می کند که امید است مسئولان امر به این نکته توجه داشته باشند تا شاید آخرین امید را بتوان نجات داد.
نکته قابل توجه دیگر اینکه برخی از این استخرهای ذخـیره آب کشـاورزی بـا تسـهیلات دولـتی ساخـته می شوند که فنس کشی و حصار آن جزء طرح است و غیر ممکن است که استخری که با تسهیلات دولتی ساخته شود بدون حصار مانده باشد اما برخی از کشاورزان در ملک شخصی خود بدون اخذ تسهیلات اقدام به احداث استخر می کنند و نکات ایمنی آن را رعایت نمی کنند و در واقع همین استخرها هستند که تهدید کننده جان کودکان و جوانان هستند مخصوصا که این استخرها اغلب در منطقه مسکونی و در باغ های بدون حـصار ساخته شده اند که باید برای ساماندهی آنها چاره ای اندیشید.
در ابتدای امر بهتر است شهروندان در صورت اطلاع از وجود این گونه استخرها به مسئولان جهاد کشاورزی اطلاع بدهند زیرا استخر بدون حصار و تابلو علاوه بر آنکه غیرقانونی است تهدید کننده فرزندانشان است واگر اتفاقی بیفتـد مالک استخـــر بدون شــک مقصر شناخته می شود .
این پیشگیری ها به نفع همه است. اینکه همه برای برقراری امنیت تلاش کنیم و حق و حقوق هم را رعایت کنیم نباید موضوع غیر قابل درکی باشد وامنیت جان انسانها باید در اولویت هم دستگاهها و هم مردم قرار گیرد .
متاسفانه چاه های متروکه ای با عمق نزدیک به 100 متـر نیز در اطراف شهرسـتان وجود دارد که بـارها دام های دامداران به درون آن سقوط کرده اند و تعداد اندکی از آنها توسط دامداران پر شده اند که مسئولان امر بهتر است برای ساماندهی این چاه ها نیز تدابیری بیندیشنـد، قبــل از آنکه جـان انسـانی فــدای اهمال کاری شود.

لزوم حضور تيم غواص در شهرستان
عباسعلی کاظم نیا ، تنها نجات غریق شهرستان فردوس در گفتگو با نجوای کویر گفت : در مواجه با غرق شدگی در اولین اقدام باید با آتش نشانی تماس گرفت تا زمان نجات از دست نرود .
وی افزود : هرگز برای نجاتِ غریق مخصوصا اگر یک نفر باشید به آب وارد نشوید و سعی کنید با یک وسیله مثل چوب ، طناب و یا گره زدن چند شلوار به هم از خارج از آب به غریق کمک کنید زیرا قدرت کسی که در حال غرق شدن است چندین برابر می شود حتی اگر کودک باشد و اگر یک نفر به او نزدیک شود احتمال غرق شدن او نیز بسیار زیاد است . برای نجات، حتما باید دو نفر آشنا به فن شنا با لباس غواصی وارد آب شوند و یک نفر در بیرون آب ، اوضاع را تحت کنترل داشته باشد .
این پیشکسوت آتش نشانی ادامه داد: آب شیرین سنگین است و چند متر روی آب گرمتر از عمق آب است و افراد با امتحان دمـای روی آب وارد اسـتخر می شوند اما همین اختلاف دما باعث گرفتگی عضلات و در نتیجه غرق شدگی می شود.

استخر ذخيره آب کشاورزي استاندارد
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان فردوس نیز با توجه به گرم شدن هوا و استفاده های نامتعارف از استخرهای ذخیره آب کشاورزی برای شنا کردن ، به مالکین استخر ذخیره آب توصیه کرد به منظور پیشگیری از حوادث منجر به صدمات جانی و خطر غرق شدگی و خسارات مالی در محل این سازه ها نسبت به نصب فنس اطراف استخرها بطور کامل و فنی ، و نصب تابلوهای هشدار خطر غرق شدگی در اطراف استخر اقدام کنند.
علی امیرزاده افزود : کشاورزان محترم باید نسبت به نصب نردبانهای طنابی که دستگیره این نردبانها خارج از مخزن قرار می گیرد وقرار دادن تعدادی تیوپ در داخل استخرها نیز اقدام کنند و برای اطمینان بیشتر نردبانهای مطمئن و طناب نجات جهت ورود و خروج افراد به داخل استخر هم نصب نمایند.
وی از کشاورزان خواست بصورت جدی از تردد افراد غیر مسئـول بویژه کـودکان در محـوطـه استـخرها جلوگیری کنند.

مسئول آتش نشانی فردوس در گفتگو با خبرنگار ما گفت: این استخرها برای ذخیره آب کشاورزی ساخته می شوند و شنا در آن ممنوع است و اتفاقاتی که امسال و سال های گذشته در سطح شهرستان رخ داده به دلیل ایمن نبودن و عدم حصارکشی و رعایت نکردن موارد ایمنی در ساخت استخرها بوده است.
عنبر نژاد افزود: براساس قانون در صورت حادثه مسئولیت آن برعهده مالک استخر می باشد و مالکان استخرها باید هرچه سریعتر نسبت به رعایت اقدامات ایمنی از قبیل فنس کشی اطراف استخر به ارتفاع حداقل سه متر و ترجیحا استفاده از سیم خاردار در بالای فنس، ایجاد فضای ایمن با عرض حداقل 2 متر در لبه استخر، استفاده از تابلوهای بازدارنده نوشتاری و تصویری با پیام شنا ممنوع در چهار طرف استخر، قفل مناسب درب ورودی و تعبیه طناب های نجات به فواصل 5 متر و 4 عدد نردبان نجات در چهار ضلع استخر اقدام نمایند.
وی افزود: اکثر این استخرها بیش از 3 متر عمق دارند و با ورقه های ژئوممبران پوشش شده اند که خارج شدن از آن غیرممکن است که علاوه بر آن رسوبات ته نشین شده و جلبک ها نیز باعث لغزنده بودن جداره های استخرها می شوند و تقریبا خروج را ناممکن می کنند.

نکات ضروری جهت پیشگیری از غرق شدگی
رئیس هلال احمر فردوس نیز به کشاورزان توصیه کرد اطراف استخر را با حفاظ محافظت کنند و تابلوهای شنا ممنوع را حتما نصب نمایند.
مهدی ظهیری به مردم هم توصیه کرد به هیچ وجه تنها و در محیط هایی که نجات غریق وجود ندارد، در تاریکی شب و در مناطق ناشناخته شنا نکنند.
وی افزود : توانایی خود را در شنا کردن بیش از حد در نظر نگیریم زیرا یک سوم قربانی های غرق شدگی با فن شنا به طور کامل آشنا بوده اند و از طرفی نداشتن آشنایی کافی با قوائد شنا هم یکی از علل مهم غرق شدگی است که بدون کسب فنون شنا هرگز نباید شنا کرد و وارد نواحی عمیق شد.
ظهیری توصیه کرد: در سواحل، کنار استخـرها و رودخانه ها مراقب بچه ها باشید و کودکان را در این مناطق تنها رها نکنید. نباید اجازه داد که کودکان بدون همراهی بزرگترها وارد آب شوند و اسباب بازی ها را درون استخــر رها نکنیـد، این کار باعـث جلــب توجه کودکان می‌شود.
وی افزود : روش صحیح تنفس مصنوعی و کمک های اولیه را یاد بگیرید و شماره تلفن های ضروری را به خاطر بسپارید. و در صورت مواجهه با یک غریق، اگر به فن نجات آشنا نیستید فقط با استفاده از چوب و طناب، جلیقه نجات و یا تشکیــل زنجیــره انسـانی به وی کمک کنید.

نکات ضروری در هنگام مواجهه با غرق شدگی
رئیس هلال احمر فردوس توصیه کرد: در هنگام مواجهه با غرق شدگی با مراکز امدادی مانند اورژانس ، آتش نشانی و هلال احمر تماس بگیرید و با خونسردی به سوالات پرسیده شده جواب دهید تا امداد رسانی سریعتر انجام شود و ارتباط را تا رسیـدن نیــروهای امـدادی ادامه دهید.
ظهیری افزود : هرگز به قصد نجات به درون آب نروید ، مگر آنکه شناگر خوبی باشید ،تکنیک های نجات غریق را به طور خاص آموزش دیده باشید ، وسایل شخصی شناور ماندن روی آب را پوشیده باشید و توسط ناجی غریق های دیگر همراهی شوید و درصورتی که غریق هوشیار است با وسایل کمکی مانند تیوب ، طناب ، چوب و … بدون وارد شدن به آب برای بیرون کشیدن غریق استفاده کنید.
وی تاکید کرد : سعی در خارج کردن آب از درون قفسه سینه یا شکم قربانی نکنید اجازه خوردن ، آشامیدن و حرکت به قربانی ندهید و اورا جابجا نکنید مگر خطری در محیط وجود داشته باشد ، قربانی را گرم نگه دارید و در صورت بروز استفراغ با اقداماتی همچون برگرداندن قربانی دراز کشیده روی زمین به یک طرف ، مانع به خطر افتادن راه هوایی شوید.
ظهیری ادامه داد : اگر قربانی هوشیار نیست و تنفس موثر ندارد ، ماساژ قفسه سینه را شروع کنید و تا رسیدن نیروهای اورژانس و یا تغییر هوشیاری بیمار ماساژ قفسه سینه را ادامه دهید و با کارشناس اورژانس ارتباطتتان را قطع نکنید.
با آنکه تاکنون استخرهای ذخیره آب و سدها جان تعداد زیادی از عزیزان مردم را گرفته است اما عدم ساماندهی ، عدم وجود تجهیزات و عدم حضور نجات غریق و تیم نجات غریق در شهرستان را نمی توان توجیه کرد .
مسئولان امر باید بدانند که با یک فنس کشی و تابـلو نمی توان جلوی این حوادث را گرفت و باید علاوه بر نظارت کامل و درست بر ساخت و نگهداری استخرها و سدها برای همه مراحل نجات غریق از لحاظ امکانات و تخصص آمادگی داشت .

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.