حفاظت از درختان مسیر شاهجوی نیازمند ردیف بودجه
در جلسه برنامه ریزی محلول پاشی درختان مسیر شاهجوی بلده که قراراست در چند روز اینده به منظور حفاظت از آسیبهای احتمالی انجام شود عنوان شد به دلیل تعداد زیاد درختان و چتر بزرگ برخی از آنها ، محلولها و مواد لازم برای حفاظت و نگهداری درختان که ارگانیک است و معمولا ایرانی نیست و با توجه به استمرار آن هزینه براست نیاز به ردیف بودجه مشخص دارد .
خوشبختانه در این جلسه دغدغه ها فراتر رفت و تصمیم گرفته شد بلاخره کار گروه تخصصی حفاظت از درختان که مصوبه جلسات قبل بود توسط اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان فردوس پیگیری شود تا این کارگروه بتواند برای حفاظت از درختان طرح پژوهشی ارائه کند .
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان فردوس که بر راه اندازی این کارگروه تاکید داشت گفت : هر چند که میراث فرهنگی فقط تسهیلگر است و متولی این درختان ارگانهای دیگری هستند اما در قبال این ارزش و ثروت شهرستان دغدغه داریم و انتظار داریم با نگاه ویژه تر و اعتبار ویژه هدف گذاری شود.
شبنم زاده گفت : شهروندان می توانند در نگهداری از درختان مثل گذشته ها مشارکت داشته باشند با این تفاوت که قبل از هرکاری مارا درجریان قرار دهند تا طبق اصول و در زمان مناسب کارهای لازم انجام شود .
وی تاکید کرد : برخی اقدامات درخصوص درختان صرفا جنبه حفاظت و جلوگیری از صدمه دارد و برخی دیگر جنبه احیا که معمولا هزینه بر است و در چند سال گذشته اقدام خاصی در این خصوص در شهرستان صورت نگرفته است.
بخشدار اسلامیه با اشاره به اهمیت حفاظت از درختان بعنوان میراث 250 ساله گفت : منطقه گردشگری باغستان داشته ای است که اگر همه زیرساختها فراهم باشد اما این میراث نباشد فایده ای نخواهد داشت و بر این اساس وظیه خود می دانیم که هزینه آن را تامین کنیم .
شهردار باغستان نیز با اشاره به مجوز منطقه نمونه گردشگری باغستان گفت : اگر چاره کار در غالب طرحی آماده شود پیگیری می کنیم تا از محل مجوز اعتبار جذب شود.
عیدی پور گفت : شهرداری نوپای باغستان علی رغم مشکلات در قبال این ارزشها احساس مسئولیت دارد و حاضر است یک سوم هزینه را در صورت تامین مابقی توسط شهرستان تامین کند .
رئیس شورای شهر باغستان نیز خواستار حضور افراد با تجربه محلی در کارگروه و استفاده از تجربیات آنان شد .
محمدی همچنین خواستار پلاک کوبی درختان ثبت شده شد و پیشنهاد داد مراقبت از درختان به شهروندان با تجربه واگذار شود .
وی گفت : این درختها توسط اجداد همین مردم کاشته شده و تاکنون خود آنها مراقبت کرده اند اما در شهر باغستان به دلیل ییلاقی بودن ساکنان جدیدی اقامت دارند که اشنایی با حرفه کشاورزی ندارند و تاکنون اگر مشکلی برای درختی پیش آمده با دخالت این افراد بوده است .
نکته قابل تامل در این جلسه که توسط کارشناسان میراث فرهنگی اذعان شد این است که در سال 97 سامانه ای تحت عنوان سامانه جامع حفاظت از درختان شاهجوی بلده باهزینه 50 میلیون تومان طراحی شد و اطلاعات 2500 درخت وارد این سامانه گردید اما بدلیل عدم تامین اعتبار بلاتکلیف مانده است در صورتی که قابلیتهای خوبی برای گزارش دهی و رصد وضعیت درختان دارد.
آنها پیشنهاد کردند شهرداریهای شهرستان با استخدام یک متصدی تمام وقت می توانند پس از آموزش، با ثبت دوره ای وضعیت درختان مسیر شاهجوی بلده زمینه دسترسی و رصد راحت را فراهم کنند و از این سامانه برای ثبت و رصد سایر درختان شهرستان بصورت رایگان استفاده کنند .
معاون برنامه ریزی و امور عمرانی فرمانداری فردوس که ریاست این جلسه را برعهده داشت ضمن اظهار خوشوقتی از دغدغه مسئولان حاضر در جلسه گفت : اداره صنایع دستی ، میراث فرهنگی و گردشگری هرچه سریعتر کارگروه حفاظت از درختان مسیر شاهجوی بلده را راه اندازی کند و برنامه ها براساس صحبتهای مطرح شده جلو برود تا در دراز مدت به نتایج مطلوب برسد.