1404/01/31
حقیقت پنهان نمی‌ماند

اصلاح نگاه محلی به بافت تاریخی تون،دریافت اعتبارات دولتی را آسان می کند

شیرزاد _19 دانشجوی رشته مرمت و احیای بناها و بافت‌های تاریخی گرایش مرمت شهری از دو گروه درسی دانشگاه علم و صنعت تهران به مدت 5 روز از بافت تاریخی تون بازدید کردند.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی تون و قنات جهانی بلده در گفتگو با خبرنگار فردوس رسا گفت: دو سال پیش پروژه طرح ساماندهی عرصه و حریم میراث جهانی بلده را با همکاری دانشگاه علم و صنعت شروع کردیم خانم دکتر کامرانی استاد این گروه دانشجویی مدیر پروژه بودند و کار خوبی انجام شد.
اقدس کرم‌پور افزود: با توجه به فاصله دوری که با مراکزی مثل تهران داریم خیلی دوست داریم که از شهرهای بزرگ هم میزبان جامعه دانشگاهی باشیم که هم برای معرفی این منطقه خیلی موثر است و هم ارتباط با دانشگاه‌های تراز اول برقرار می‌شود و پروژه‌های دانشگاهی مرتبط تعریف می‌شوند.
استاد دانشگاه علم و صنعت نیز در گفتگو با خبرنگار فردوس رسا گفت: تون بخشی از تاریخ پر اهمیت خراسان است که شیوه‌های معماری و شهرسازی آن اهمیت زیادی دارد از طرفی در اثر زلزله سال 47 در اینجا جابجایی شهر اتفاق افتاده و دانه های تاریخی باقیمانده که متروک شده خیلی مهم هستند و این نگرانی وجود دارد که در اتفاق مشابهی از دست بروند و مستندات یا طرح‌های بازنده سازی برای آن نداشته باشیم.
دکتر آویده کامرانی افزود : رشد و توسعه فردوس فعلی ممکن است روی باقیمانده‌های شهر تاریخی تون تاثیر بگذارد و در آینده نزدیک همین باقیمانده‌هایی را که در قالب آثار تاریخی و بافت محوطه تاریخی داریم را از دست بدهیم در نتیجه پرداختن به این میراث بسیار با اهمیت است و نمونه‌های مشابه زیادی هم وجود ندارد.
این استاد دانشگاه افزود: دسترسی ما از تهران به عنوان مرکز کشور به یک سری شهرها و بافت‌های تاریخی خیلی راحت است اما بافت‌هایی که از مراکز دور هستند مغفول و دور از نظر می‌مانند و ارزش‌های آنها پنهان می‌ماند، این بازدیدهای دانشجویی و سفر به نقاط دورتر می‌تواند اطلاعات دانشجویان را متنوع و گسترده تر و فراتر از اطلاعات معمول در دسترس بکند.
کامرانی صریح کرد : دانه های تاریخی تون در حال حاضر متروک هستند و بافت تاریخی پیوسته در قالب بافت شهری متروک کمتر وجود دارد و این خالی از سکنه بودن فرصت بهتری برای مطالعه معماری و بافت آن بوجود آورده است ، ما می‌توانیم مدت طولانی‌تری با مکان و ساختارهای کالبدی فضایی آن در ارتباط باشیم، اگرچه که کاربری‌هایی که امروز در محله سردشت در قالب نگهداری حیوانات اتفاق می افتد ناراحت کننده است و ارزش بافت تاریخی را به شدت پایین می اورد و امکان فرسودگی و تخریب را بالا می‌برد .
وی در پاسخ به سوال خبرنگار که پرسید شما بعنوان یک متخصص چه پیشنهاد هایی برای فردوس دارید آیا این بافت تاریخی ارزش نگهداری دارد گفت: الان ما به یک نجات قطعی و تک مرحله‌ای نمی‌توانیم فکر کنیم زیرا نیازمند یک سری برنامه‌ریزی‌ها و اعتبارات بلند مدت و هدفمند هستیم ، قطعاً این میراث ارزشمند است، ارزش این میراث اگر از خیلی از نقاط دیگر بیشتر نباشد کمتر نیست و خوب است آگاهی مردم به این سمت حرکت کند که ما چه میراثی در قالب بنا و بافت ارزشمند داریم. من احساس میکنم چون این بنا و بافت برای مردم آورده ای ندارد احساس تعلق خاصی وجود ندارد و آورده های فرهنگی و تاریخی این میراث در نظر گرفته نمی‌شود و مردم به همین استفاده اولیه که یک منفعت و لو کوتاه مدت و کم از بنا و بافت بسنده می کنند.
این استاد دانشگاه علم و صنعت اظهار داشت: اگر اصلاح نگاه محلی اتفاق بیفتد و مردم خودشان داعیه حفاظت از بافت تاریخی را پیدا کنند، حتی دریافت اعتبارات دولتی هم سهل‌ و ساده تر می‌شود، چون یک جامعه بزرگ در جستجوی حفاظت از آثارش برآمده و با حضور کارشناسان علاقه‌مندی که در اداره میراث فرهنگی هستند همه با هم می توانند این اتفاق را رقم بزنند.
کامرانی افزود: شما به عنوان رسانه روی این ارزشها به صورت روزمره تاکید بکنید و این ارزش‌ها را به زندگی روزمره مردم ببرید ، مثلاً مدارس بازدیدهای هفتگی و ماهانه داشته باشند، پروژه‌های درسی مدارس در بافت تاریخی تون تعریف شود و عموم مردم نه فقط در بناهای خاص در خود بافت تاریخی در محله سردشت که الان تقریبا نیمه ویران هست مراسم اجتماعی و رویدادهای اجتماعی برگزار کنند این رفت و آمد و تحرک اجتماعی در بافت تاریخی آرام آرام این ارزش را به وجودشان تزریق میکند.

وی گفت :میشود ابعاد معرفی تون را از شهرستان فراتر برد و به بهانه های مختلف تصاویر، عکس و… را درقالب سوغات به آشنایان و رهگذران هدیه داد تا بیشتر و بهتر شناخته شود و در نهایت همه این حرکت ها به یک مطالبه عمومی منجر شود ، معمولا انجمن های مردم نهاد در واقع قدرت پنهان بیشتری در حفاظت پیدا میکنند تا ارگان های رسمی و اداری اینجاست که مطالبه گری مردم می تواند مفید و موثر باشد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین خبرها